prvi internet foto-magazin u Srbiji / first on line photo-magazine iz Serbia / osnovan /since/ maja 1997.

 

Fotografska izdanja

FOTOgram izdanja

Fotografska izdanja ostala

Domaća scena

Prvaci srpske fotografije

Linkovi fotografa

Adresar YU-scene

Foto-market

Foto-organizacije

Nacionalni centar (NCF)

Foto-savez Srbije

Foto klub "Beograd"

Foto-kino i video savez Vojvodine

Istorija fotografije

Anastas Jovanović

Milan Jovanović

Pioniri fotografije

Pioniri fotografije u boji

Prvi fotografi u Kotoru

Svet

Medjunarodna scena

Adresari iz sveta

Zanimljivosti

Leksikon foto-pojmova

FAQ (pitanja Fotogramu)

*

Impresum

FOTOgram 

has been online since May 1997. 

This issue updated: May. 11. 2013. Copyright (c) 1997-2013. by G. M. 

All rights reserved. Original version transmitted from Belgrade, Serbia.

 

.

.

e-mail

 

in memoriam / Стеван Ристић
Преминуо дугогодишњи члан Фото-савеза Србије и Фото клуба Београд Стеван Ристић - Риле. Дугогодишњи функционер ФИАП, аутор две књиге, организатор или учесник многобројних фотографских манифестација, домаћих и иностраних...
(клик на слику)
аукције / Најскупље дело Ричарда Аведона
Чувена фотографија „Довима са слоновима“, дело једног од најпознатијих модних фотографа прошлог века Ричарда Аведона, продата је на аукцији за 841.000 евра, што је рекорд за неко дело овог америчког уметника.... (клик на слику)
бијенале у Братислави / Нове београдске слике
На
смотри Месец фотографије у Братислави излажу Мирко Ловрић, Драган Мирковић, Бранислав Стругар, Фадил Шарки, Зоран Ђорђевић, Александар Келић, Алекса М. Трбовић, Иван Станић, Милена Анђела Мишић и Сања Кнежевић... (клик на слику)

нова књига / Снага тренутка
Т
omislav Peternek, Život s fotografijom - нова фотомонографија у издању РефотБ упућује на жељу овог издавача и увозника да још приљежније прати стваралачке опусе... (клик на слику)


in memoriam / Ђорђе Букилица
Вечно млад човек, и ликом и духом, Ђорђе Букилица одлази са српске фотографске сцене некако неочекивано, изненада. Човек се запита зашто уопште одлазе они...
(клик на слику)


маестро за пејзаже / Медведев уметник
Фотографија коју је направио руски председник Дмитриј Медведев, продата је на аукцији у Санкт Петербургу за 51 милион рубаља (1,2 милиона евра)... (клик на слику)

мajstorica Mirjana / Srpkinja u finalu

Mirjana Vrbaški našla se medju četiri najbolja majstora fotografskog portreta u konkurenciji za istaknutu medjunarodnu nagradu "Tejlor Vesing fotografik portret". Nagradu, koja iznosi 12.000 funti, dobiće onaj ko... (клик на слику)


nova knjiga / Stvaranje umetničke fotografije
Profesor i fotograf iz Valjeva Branko Matić napravio je knjigu, neku vrstu hrestomatije, izbora iz manje dostupne literature. Knjiga je namenjena čitaocima koji žele da unaprede svoja znanja... (клик на слику)

in memoriam / arh. Aleksandar Aca Dolgij
Oproštaj od majstora Dolgija koji je svojim lirskim stilom oplemenio jedno razdoblje savremene srpske fotografije... (клик на слику)

dopis iz Kanade / Najbolje foto-galerije u Torontu
Svake godine, tokom maja, na više od 200 mesta u Torontu izlažu lokalni i međunarodni fotografi, i to je jedan od najvećih fotografskih događaja u svetu. Učešće na godišnjem festivalu ne pokazuje samo da fotografi vole ovaj grad, nego se, tom prilikom, daje mogućnost talentovanim fotografima.... (klik na sliku)
in memoriam / Раде Милисављевић
Преминуо новинар и дугогодишњи члан Фото-савеза Србије и Удружења новинара Србије Раде Милисављевић. Аутор је неколико књига, многобројних фотографија и самосталних изложаба.......
(клик на слику)
нова књига / Летопис српске фотографије
Прва књига на српском језику у којој су сабрани најважнији догађаји из 170 година дуге историје српске фотографије....
(клик на слику)

изложба / Фотографије Падовића, Коцића, Зупана...

Чачански Народни музеј изложио 376 фотографија о насељу и мештанима, насталих између 1870.и1941... (клик на слику)


откриће / Непознати негативи Ансела Адамса

Шездесет пет стаклених негатива, који су пре десет година купљени за само 45 долара као радови "непознатог аутора", дело су чувеног америчког фотографа Ансела Адамса и вреде више од 200 милиона долара, установили су експерти... (клик на слику)


нова књига / Окрзнута истина
Пред оком камере Мирослава Предојевића дефилују женске особе обасјане унутрашњим сјајем и немирима, загледане у звездано небо...
(клик на слику)

ипак се догодило / Фотографија уведена у нови Закон о кyлтури

Категорија уметничка фотографија уведена је као равноправнa област. Највеће заслуге за уврштавање фотографије у Закон има колега из Новог Сада који је... (клик на слику)


може и више  / Фотографија на Википедији на српском

Фотографија на ср-Википедији недовољно је заступљена. Пребројали смо колико је корисника, од фебруара 2003. до... (клик на слику)


bilo kako bilo, ovo je baš prva / Enciklopedija srpskog naroda

Na Beogradskom sajmu knjiga 2008. predstavljena je Enciklopedija srpskog naroda, jedan tom. Koliko i kako su u njoj zastupljeni srpski fotografi... (клик на слику)