Najbolje foto-galerije u Torontu, Kanada

Piše: Lidija Malić

Čitaoci raznih sajtova i blogova opredeljuju se za najbolje foto-galerije u Torontu. Naša dopisnica iz Amerike i Kanade pridružila se tome i iznela svoje mišljenje.

Čitaoci raznih sajtova i blogova opredeljuju se za najbolje foto-galerije u Toronto. I naš izveštač se pridružio tome i dao svoje mišljenje. Foto-galerije imaju svoje različite politike izlaganja: jedne vode umetnici, kao što su, npr. Galerija 44 ili galerija TPW, koja nudi izložbeni prostor uglavnom za svoje članove; druge, kao što su Pikto i Toronto Image Works, prikazuju fotografije šireg spektra a isto tako pružaju i širok spektar usluga (galerije kao prodavnice, ili uslužne radionioce). Pored toga, neke galerije imaju tradicionalan galerijski pristup i otvorenije su za saradnju, kao što su The Elaine Fleck Gallery, ili naš trenutni favorit galerija Stivena Bulgera.
 

[1] Stephen Bulger Gallery

[2] Gallery 44 [3] Gallery TPW [4] Lens Factory
Izlaže i prodaje internacionalne, savremene i istorijske fotografije. Bavi se pretežno fotografijama koje svojim sadržajem “pričaju priču”.  Većina izloženih fotografija dokumentuje tradiciju i istoriju. Galerija sadrži i knjižaru koja se sastoji od preko 3000 fotografskih naslova.

 

Osnovan 1979, centar je posvećen unapredjenju savremene fotografije. U galeriji postoji i kutak za učenje, uz kratke kurseve sa nazivom Outreach, Camera reach i Photo magic. Takodje, jednom godišnje održava se izložba u kojoj mladi iz osnovne škole i gimnazije imaju priliku da izlože svoj rad u profesionalnoj atmosferi.


TPW je skraćenica za Toronto Photographers Workshop (Toronto fotografska radionica) koja je osnovana 1977. To je bila grupa od pedesetak umetnika koji su osnovali galeriju sa željom da ponude razne vrste programa koji podržavaju i reklamiraju izložbe fotografske umetnosti i funkcije fotografije, kao katalizatora u okviru dinamične umetničke zajednice. Galerija izučava vitalnu ulogu nepokretnih i pokretnih motiva u fotografiji i kakvu klasifikaciju imaju u modernoj kulturi.


Pored galerijskog rada, Lens factory nudi vrlo jedinstvenu uslugu primene epoksidnih smola, ili, na engleskom Custom Epoxy Resin. To je dvokomponentan smesa (tečnost) koja se koristi da napravi veoma izražen sjaj na slikama i montiranim fotografijama.  Jačina sjaja je kao 50 slojeva laka nanetih odjednom. Nakon što je fotografija namontirana na panel-ploču od brezovog drveta i mahagonije, smeša dvokomponentne smole se sipa preko umetničkog dela koje tako stiče glatku površinu bez vidljivih tragova premaza.


[5] Picto Gallery [6] Pentimento Fine Art Gallery [7] Ryerson Gallery [8] Toronto Image Works
Galerija malog prostora koja nudi mogućnost da profesionalni fotografi izlože svoja dela. Idealna je atmosfera za kreativce koji su orijentisani ka neprestanom razvoju i poboljšavanju svojih kreativnih vizija.
Otvorena u leto 2006, locirana u srcu Leslieville (deo Toronta), Pentimento Fine Art Gallery nudi gledaocu umetnost u raznim medijama kroz težnju da pokaže savremene umetnike u svim fazama njihovog razvoja. Osim u fotografiji, galerija takodje nudi konsultacije za samostalne izložbe i instalacije iz raznih medija (ili vrsta umetnosti).

Ranije poznata pod nazivom Ryerson Gallery, danas poznatija kao I-M-A galerija, pokrenuta je 1990, od studenta i osoblja skole umetnosti (za film i nove medije) koja se nalazi na Ryerson fakultetu. Pretežno izlaže dela svojih učenika i umetnika stasalih na tom fakultetu. Galerija je takodje domaćin novogodišnjeg programa, kada rasprodaje umetničke radove u formi aukcija.

Popularna destinacija za foto i digitalnu štampe i usluge umetnicima.  Toronto Image Works nudi malu galeriju, obradu filmova, skeniranje, štampanje, reprodukciju, montažu, kadriranje i iznajmljivanje studija i laboratorija.

 
 

Svake godine, tokom maja, na više od 200 mesta u Torontu izlažu lokalni i međunarodni fotografi, i to je jedan od najvećih fotografskih događaja u svetu. Učešće na godišnjem festivalu pokazuje ne samo da fotografi vole ovaj grad, nego se, tom prilikom, daje mogućnost mnogim talentovanim fotografima da prikažu svoja dela.

Ali maj nije jedini mesec kada možete da vidite dela velikih fotografa u Torontu. Tokom cele godine na desetine galerija daju izložbeni prostor isključivo, ili pretežno, fotografiji.

 

[9] Sport Gallery

 
Galerija Sport se nalazi na drugom spratu kamene distilari-zgrade u starom delu Toronta poznatom po nazivu Distilari. Najradije izlaže sportske fotografije, ilustracije iz scena sportska dogadjanja, portrete sportista i pretežno tim fotografijama ispunjava zidove svoje galerije.
 
Prilog obradjen na osnovu materijala sa: http://www.blogto.com/toronto/the_best_photography_galleries_in_toronto/

home

Fotogram has been online since May 1997. This issue updated: Dec. 29. 2010. Copyright (c) 1997-2010. by G. M. All rights reserved. Original version transmitted from Belgrade, Serbia.