"Police patrol"        Ovo je jedan od vise nacina navigacije pri teskom moru. Dato mu je takvo ime zato sto je kretanje jedrilice neprekidno levo - desno od kursa, slicno kao kad kola u americkim filmovima, u poterama krivudaju po putu.

        O cemu se radi? Nikada se na velikim talasima, koji nam dolaze u susret, ne ide pravo niz talas. Ako se tako radi, dobije se velika brzina i onda se u sudaru sa sledecim talasom pramac zariva, a od inercije jarbol sa jedrima moze tako da produzi, da zaputka pukne i pripone popucaju. Jarbol tada pada u napred, dotice more, odlazi u stranu i time se ili lomi na peti ili ispada iz nje. A ako sajle izdrze, taj nas talas koci do potpunog zustavljanja. Tada smo mu na milost i ne milost. Okrece camac na bok i nosi ga sa sobom kao praznu kantu. Odatle pa do prevrtanja vise nije daleko.


        A "Police Patrol" se odradjuje ovako: pena se probija sasvim pod devedeset stepeni i ako je desni vetar, okrece se odmah u levo i koso spusta ka udolini talasa. Pozeljno je da brzina narasta, ali ne previse. Na dnu udoline, kada sledeci talas pocne da nam podilazi i da nas dize, jos okrecemo u levo, pa ako treba i paralelno sa njim. Mera za ovo ce nam biti nasa brzina kroz vodu. I sada, pre samog vrha, pre pene, naglo okrecemo u desno potpuno upravno na penu, probijamo je i ponavljamo postupak. U levo pa niz bok talasa... Prosto, zar ne?

        A sada se vratite gde zelite ...

Dobrodoslica Egeja   18. Juli-druga strana   Talasi


Download Za par minuta mozete skinuti ceo sajt i ''off line'' na miru pregledati. Ima preko 30 strana. Download  Ovo su slike i karte koje sam dodao za malu 
ilustraciju teksta. Velicina zip fajla je oko 800 Kb.

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci o...  Posada   Priprema   18. juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime  

Pitali ste...?

Uvodna strana