Dobrodoslica Egeja


        Na samom izlazu iz Dardanela, na desnoj, zapadnoj strani, se nalazi tvrdjava na vrhu rta. Posto smo plovili vrlo blizu te obale, Egej smo ugledali u trenutku prolaska pored glavne okrugle kule na samom "cosku" tvrdjave. A kada smo ga videli svi smo zanemeli! Bio je velicanstven! Beo od pene svih talasa u nedogled! Svojom sirinom i istovremeno tim svojim ukrasom - rasprsenom belinom kao sneg, koja se survavala sa vrhova postrojenih talasa, kao bela kojniica koja nastupa na paradi, ulivao je nedozivljeno strahopostovanje! Vetar, koji nije mogao da digne u Dardanelima talase vise od dva metra, ovde je uradio svoje. Bio je jak, ali ne previse, a oni ...! Visoki, tamno modri, sa belim, siroko rasprostrtim "salovima"! Prekrasni za gledanje i za pravo musko jedrenje! Dugi i pravilnog oblika. Lepi da lepsi ne mogu biti!


        Zasukao sam, sto se kaze, rukave, odustao od pravca za Lemnos i uzeo kurs prema Imbrozu.
         Vetar smo primali po desnom boku od napred. Zatvorili smo kabinu, stavili pojaseve i uprtace i vezali se za ladju. Pedja, Duda i Sanja su sedeli jedan iza drugog na desnom boku, drzeci se desnom rukom preko ogradice za rubnu letvu, a levom za otvore naslona kokpita. Ja sam trebao da izdrzim dva - tri sata za kormilom, da primenim manevar "Police patrol", koji sam sreo u knjigama, i prelaz do Imbroza bi bio resen. Uspeo sam bez nekih vecih problema. Kada su talasi poceli da se smanjuju, zbog zavetrine Imbrosa, digao sam se, predao kormilo Pedji i "zaronio" u kabinu na spavanje. Jedno jedino proletanje kroz penu, tako da nas je talas potpuno pokrio, da njih na jedan metar od sebe nisam video, nije nista.

        Eto malo price o ulasku u to prekrasno more. Treba znati i to, da prognoziranu visinu talasa nadmasuju superponirani, za oko jednu trecinu visine. Nisam mogao da uocim pravilo, da li je to sedmi, deveti ili neki drugi, ali skoro uvek ih ima tri do cetiri koji dobro nadvisuju ostale.

Povratak


Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana