Talasi Crnog mora

''O, more surovo!
O, nebo plavo!
O, moja cvornovata morska glavo!
Mnogo me puta vetar sljapio
mnogo sam gorkih bura iskapio
ali bar sam se i sunca napio...''


        Mirno more, kako knjige kazu, moze biti samo kratkog daha na podrucju Crnog mora i Egeja u julu i avgustu. A i moja iskustva se slazu sa takvom prognozom.
        Uobicajena je situacija da duva jak vetar i da su talasi za postovanje. Secam se da sam citao davno u casopisu "YU NAUTIKA", kako se jedan Amerikanac zali da mu je najteze bilo da: "vodi navigaciju na Egeju" , zbog jakih struja i vetrova. On je inace tu dospeo sa svojom jedrilicom doplovivsi iz Amerike. Prosto zacudjujuce i neverovatno. Ova dva mora nisu velika, cak su neuporedivo manja naspram Atlantika. Kako on, koji je preplovio taj okean, da na mnogo manjem moru dozivljava goru situaciju? Zar je to zaista tako, i zar su talasi stvarno veliki kako mnogi kazu?


         Ja nemam iskustva sa okeanom i okeanima i ne znam da li je bas tako, ali ovi su valovi bas "dobri" bili...!
         Oni koji su nas zadesili dva puta na Crnom moru, od Inade do Midije i od Midije do Karaburuna, su nas dizali na visinu bandera, a koliko je to ni ja tacno ne znam - 5, 6, 7, metara, svejedno je. Posto smo plovili sa vetrom u pola krme, oni su nam podilazili od pozadi, a mi smo se dizali, dizali, dok se nismo na vrh tog cuda popeli. Onda smo imali privid kretanja u nazad i tonuli smo na njegovu najnizu tacku.Tada u rupi talasa, vrh dolazeceg od pozadi je izgledao stravicno. Vetar je bio prilican, bili smo na prvom ili drugom kratu bez floka, ali na nasu srecu pena se nije otkidala sa talasa, i moglo se izdrzati. Obzirom da smo ih savladali uspesno, sve kasnije situacije, sa nizim talasima nisu nam zadavale problema, sem ona na izlasku iz Mirine.

         Na regati ''Ilustrovane Politike'', 2000. - te godine, sam sreo jednog kapetana duge plovidbe i popricasmo malo o morima i Egeju. Najgore more koje je doziveo u zivotu je bilo na dvadesetak milja od Istambula prema Dardanelima! A ako me secanje na nas razgovora vara, pa nije rekao da mu je to bilo bas najgore dozivljeno more, ipak je taj dogadjaj tako ostavio utisak na njega, da mi je o njemu pricao, a ne o talasima Indijskog ili nekog drugog okeana. Nepogoda je tako onesposobila njegov brod da su jedva spasili zivu glavu. Kaze: "Da nisam poranio samo dva - tri sata sa isplovljenjem, to se ne bi desilo!" U Pilotu za Marmara Deniz iliti Mramorno more upozorovaju na te, vrlo jake oluje u letnjem periodu. Meltem je jedno - torta, a ovo bi onda bilo kao slag na tortu! Hvala Bogu, to nismo iskusili, pa cete za neka opisivanja iz prve ruke ostati uskraceni.

        A slika u trenutku izlaska iz Dardanela u Egej je za pricu. Da li vas interesuje?

Kako da ne!          Svasta! Ni malo.


Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana


W <