Priprema za avanturu

''Idi i vidi sta su mornari...
Pojedi sa njima zalogaj hleba,
progutaj gutalj vode i neba,
posrci poneku psovku slanu,
istusiraj se u okeanu...

Postaces ludji od svake bure,
postaces mladji od svakog proleca,
doziveces za deset godina
sto neko ne moze za tri stoleca...''        Znanje jedrenja se nije postavljalo kao pitanje. Tu smo vestinu potpuno savladali, jedreci puno godina preko leta, na otvorenoj jedrilici (slika) oko hvarskih Paklenih otoka i drugih vetrovitih mesta Dalmacije. Trebalo je nesto drugo uraditi, spremiti se u drugom smislu. Tu je morala doci do izrazaja masta i sve dotadasnje moje uopsteno znanje o pomorstvu. Morao sam biti u stanju da sagledam sta treba da znam, sta treba da uradim pre puta i kako da budem opremljen za njega. To je bila osnovna stvar. Kada sam to spoznao, onda sam lako napravio plan pripreme i zatim redom, ostvarivao jedan po jedan zadatak iz njega.

  B - Ukrcavam, iskrcavam ili prevozim opasan teret.

        Kada cu zaploviti u Crno more nisam jos mogao da odredim te 1986. godine, kada sam porinuo jedrilicu , ali sam osecao da taj dan nije blizu. Medjutim, iduceg leta sam shvatio, da to moze biti najranije 1989., ili kasnija godina. Tome sam podredio ceo plan. Za dan "D" sam odredio 1. juli 1989. u bilo kom satu. Resio sam da dignemo sidro, da se odvojimo od Zemuna i bove tada - makar i u mrklom mraku, DA TOG DANA ZAPLOVIMO, pa ako treba i da spavamo na sidru uz samo Ratno ostrvo. Posto sam ja bio "glavna figura plovidbe", sa i bez znaka navoda, morao sam sām da odradim ceo posao, a ostali su dosli na gotovo. Za to vreme su sinovi studirali svoje fakultete, a supruga ucila u skoli djake matematici.

  M - Moj brod je zaustavljen i ne krece se kroz vodu.

        Razmisljam, kako prikazati ovu pripremu ukratko i vidim da je vrlo tesko. Dakle: trebalo je "biti na TI" sa: terestickom i astronomskom navigacijom, meteorologijom, biologijom i zoologijom mora, opstim pravnim aktima i propisima pri plovidbi, posebnim propisima za plovidbu Dunavom i u pet zemalja, pet mora, dva moreuza, dva kanala i oko pedesetak potencijalnih luka pristajanja, pravilima za izbegavanje sudara na moru, hidrografskim i meteo osobenostima Dunava i svih tih mora, moreuza, kanala i luka, sa signalima na reci i moru, sa postupcima na granicnim prelazima, sa postupcima u nuzdi - svih vrsta, od prodora vode pa do postupka kako piti i koliko, vodu pri prezivljavanju. Trebalo je znati prepoznati zvezdu na nebeskom svodu i razgovarati sa ljudima koji su plovili Dunavom i tim morima.

 Okrenite drugu stranu