Plan


         Van de Stadt je zaista genijalac.
        Plan je takav, da covek moze bez icije pomoci u bukvalnom smislu, sam da napravi ladju. Meni je to uspelo iako se nisam bavio stolarijom profesionalno. Alat koji sam imao je bio domaci: bor masina "Iskra" od 380 W sa svojim dodatkom - cirkularom, jedan rucni "Black & Decker"- ov hoblic, sest stolarskih stega i celicni lenjir od dva metra. Normalno i ostalo sto skoro svaka kuca ima: burgije, cekic, dleto, raspa i drugi sitan alat.
         Plan sadrzi 19 listova formata A1 ( 85x60 santimetara) i uputstvo za gradnju. Tu su: spisak materijala, tablica dimenzija rebara po presecima, crtezi pregrada, krova, triju vrsta balastnih kobilica, dva kormila, kokpita, palube, jarbola, jedara, palubne opreme i tako dalje i tako dalje. Svaki delic ladje je nacrtan i u sklopu sa drugim delovima, i dat detaljno, ako ima potrebe za tim. Ako znate da citate tehnicki crtez, nece biti dela za koji bi mogli reci: "E, ovoga nema na planu".
         Evo kako bih vas ja testirao, da li ste u stanju da napravite jedrilicu po ovim crtezima. Prvo pitanje je: ''Umete li da tacno na nekom rastojanju od ivice spera obelezite tacku olovkom?'' Ako to znate pitanja idu dalje redom: ''Umete li da povucete pravu liniju izmedju tih tacaka, mozete li iseci rucnim cirkularom jedno 3 - 5 mm sper do te linije i na kraju, mozete li rucnim hoblicem sada skidati tih 3 - 5 mm viska tacno do same linije?' '

   Spoj pramcanog okova sa statvom.

Ako ste sve to u stanju vi mozete da napravite "Sea Mini"! Od mene ste dobili prelaznu ocenu i dodjite po atest. Dacu vam sertifikat da ste sposoban i atestiran brodograditelj!

    Kako je ovo lepo od mene, zar ne?


        Da moje reci, da sam sām napravio brodic, ne budu apsolutna istina "pobrinuli su se": jedan klinac, koji mi je u probusene otvore stavio desetak srafova pre mog zasrafljivanja i dvojica komsija. Jedan mi je pomogao da okrenem korito, jer se ono radi u obrnutom polozaju, a drugi mi je pridrzavao dve od devet "kriski" korita, koje sam podizao da ih postavim na kostur. I niko nista vise!

        Mozda treba i mene hvaliti za uspeh u gradnji, ali zaista najvece divljenje mora biti upuceno konstruktoru jahte.

Povratak

Materijal   Plan  Konopi  Kuhinja  Toalet  Kokpit


Download  Za par minuta mozete skinuti ceo sajt i pregledati sve ''off line''. Sajt ima preko 30 strana.  Download  Ovo su slike i karte koje sam dodao za malu 
ilustraciju teksta. Velicina zip fajla je oko 800 Kb.

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. Juli 1989.   Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...? 

Uvodna strana