Materijal za gradnju


         Kao sto rekoh, jedrilica je napravljena od vodootporne - okume sper ploce: 10, 8 i 6 mm. Ostali materijali su po planu: mahagoni letve raznih debljina, srafovi duzine 3 i 4,5 cm , eksercici od 2,5 cm. i epoksi smola kao lepak. Pravi se tako sto se iskrojeni delovi namazu epoksi smolom i onda prisrafe ili zakucaju. I to tako napravljeno daje jaku jedrilicu, za svakakve talase koji mogu biti na otvorenom moru!
        Zvuci sasvim neverovatno.

        Kada sam kupovao hoblic, u radnji oko pola osam uvece, pola sata pre zatvaranja, jedan me covek upita za sta mi on treba, a ja odgovorih: "Za pravljenje jedrilice". I to sto mu rekoh, je bio dovoljan impuls da otpocne nas razgovor. Bolje je reci - ne razgovor, vec njegova prica o brodovima, plovidbi i moru. Ispostavilo se da je on kapetan duge plovidbe u penziji, da za dva dana leti u Njujork, da tamo preuzme neki tanker i doplovi sa njim u Rijeku. Prodavac je zatvorio radnju i nas troje smo ostali do devet sati u njoj! Kapetan je pricao a prodavac i ja slusali - ono cega ni u pricama ni filmovima nema! Prvo je rasirio oci od neverice, cuvsi od cega je pravim i sa cim spajam. Rekoh mu samo za srafove i smolu, a za eksercice nisam imao hrabrosti. Kada je to dobro shvatio, nekako me je okrenuo k sebi i otpoceo...!

 Ovakve azdaje od pamtiveka prozdiru brodove...

        U preslisavanju moje malenkosti i monologu o moru, koji je bio zanimljiv do beskraja, u jednom trenutku je ugledao kartu sveta na zidu. Okrete se ka njoj, pokaza mi sredinu Pacifika i u jednoj tacki poce da zustro lupa po njoj kaziprstom. Zapoce pricu, kako mu je na tom mestu, talas odneo sa palube sidreno vitlo tri tone tesko! Iseklo ga je kao ziletom, rece, na brodu dvesta metara dugom! Prosto je vikao gledajuci me pravo u oci. A ja...? Ja sam samo cutao i bio manji od bubice. Osecao sam da je u pravu, verovao sam mu sve to sto je govorio, ali istovremeno sam se i prisecao negde procitanih reci, da takvi talasi, koji razaraju nadgradja i brodove, nista ne mogu jednoj obicnoj sijalici. Ipak se nisam usudio ni da pokusam da mu protivurecim.
        Elem, jeste bio u pravu za sve sto se tice jezive snage mora, ali nije imao iskustva sa malim jedrilicama i pogresan je zakljucak iz dozivljenog izvlacio. Mislim da nije bitno sa kojim se materijalom radi ako se zna nesto sto se zove teorija broda, statika i dinamika i ako se ona pravilno primeni pri konstruisanju jedrilice. Sper je izvrstan materijal za gradnju, lak za obradu, lak za popravke, a posle plastificiranja dugovecan.

        "Mali Princ" 2004. puni devetnaest godina, a po njegovom izgledu ne verujem da bi iko to rekao. Mozda ce dobiti i poziv za vojsku, ko zna?! (slika) .

Povratak

Materijal   Plan   Konopi  Kuhinja  Toalet  Kokpit

Download  Za par minuta mozete skinuti ceo sajt i pregledati sve ''off line''. Sajt ima preko 30 strana.  Download  Ovo su slike i karte koje sam dodao za malu 
ilustraciju teksta. Velicina zip fajla je oko 800 Kb.

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. Juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana