Kuhinja


        Jelenu Kojadinovic, koja je sa svojim muzem Srboljubom i jednogodisnjim sinom u jedrilici od 12 metara preplovila Atlantik i Pacifik, pitale su koleginice u Insitutu za fiziku u Zemunu, gde se zaposlila posle povratka sa Madagaskara, da li je imala frizider na brodu? Kada je kazala da nije, one su uzdahnule i zakljucile da nikada ne bi isle na put oko sveta bez njega!
        Ne moze se ta stvar imati na jedrilicama male i srednje klase. Absorpcioni trazi nivelisan horizontalni polozaj, a za kompresioni treba dobar izvor energije, odnosno puno nafte ili benzina, za jednu hladnu Coca Colu.

 Sta mislite ko je pravio ovu tortu?

        A pitanje vrste gorionika za kuvanje isto postoji. Zbog incidenata sa butanom u jedrilicama, odnosno opasnosti njegovog isticanja i talozenja na dnu korita, sto moze izazvati pri nekoj varnici eksploziju, butan nije energent za kujne jahti. Taj posao rade petrolejski gorionici.

        Medjutim, za tako nesto nisam imao para i stvar sam resio na taj nacin, sto sam butanski primus, koji radi na patrone od 190 gr. stavio na jedan kardan (slika) , tako da ostaje uvek u horizontali ma kako se ljuljali. I..., postao je siguran i stabilan sporet. Pazili smo da prvo upalimo i prinesemo sibicu gorioniku, pa tek onda da otvorimo dotok butana. Stvar je lepo funkcionisala.
        Potrosili smo u toku cele plovidbe 25 patrona, ili oko 5 kg gasa, a kuvali smo sve sto smo hteli, bez neke posebne stednje.
        "Frizider" nam je bila jedna od komora ispod sedista na dnu korita, a mala elektricna pumpa za vodu, za pranje soversajbne "Juga", sasvim fino je crpela vodu iz kanistra. Tako smo imali i pravu cesmu.
        Ona i dan danas radi (slika) !

Povratak

Materijal   Plan  Konopi  Kuhinja  Toalet  Kokpit

Download  Za par minuta mozete skinuti ceo sajt i pregledati sve ''off line''. Sajt ima preko 30 strana.  Download  Ovo su slike i karte koje sam dodao za malu 
ilustraciju teksta. Velicina zip fajla je oko 800 Kb.

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. Juli 1989.   Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana