Konopi


        Zaista je ovo neverovatna cifra: 720 metara konopa za ovako malu jedrilicu.

        Ovo nisam ni znao dok nisam jedne zime, pre nekoliko godina, iz znatizelje hteo da ih premerim. Merio sam bas sve, i debele i one tanke za dizanje zastave na krst jarbola. I toliko je zbir pokazao: 720 metara. Najdeblji su usukani od 12 mm , a najtanje su podveze od 4 mm.

        U Egion (Aiyon) u Korintskom zalivu, smo zbog jake struje, koja je tekla kao nas Dunav, nama u celo, stigli vrlo kasno, oko jedanaest sati uvece. Postojao je jedan jedini mol. On bi bio izlozen talasima sa severa ukoliko bi valjali odatle. Obicno se vezujemo tako da tridesetak metara pre mola bacamo sidro po krmi, pustamo da nam konop tece kroz saku i pre samog betona ga zadrzavamo i time kocimo do laganog pristajanja. Tako ostajemo vezani, pramcanim konopom za bitvu na molu i krmenim za sidro.
        Medjutim, te noci, iako nije bilo ni vetrovito narocito, niti je bilo nekih znacajnih talasa, hteo sam umoran potpuno u miru da spavam i resih da prenocimo u cetvorovezu. Razvukli smo jedan konop desetak metara po desnom boku do malog lukobrana, a na levoj strani do obale je trebao "malo" duzi. Izmedju nas i nje je lepo moglo da stane futbalsko igraliste! Tada sam sa uzivanjem izvadio i toliko dug 10 - milimetarski i bacio ga na mol. Pedja ga je razvukao, prevukao i privezao za neku kamencinu. Skoro ceo je bio u moru ali nas je ipak elasticno i sigurno drzao sa te strane. Tako smo bili u lepom cetvorovezu i mogli mirno da spavamo.
         Koja je to blagodet imati svakakve konope, a narocito vezne i u svakoj situaciji se sigurno privezati!

        Ako uopste ima govora o mirnom spavanju, to omogucavaju: izvrsno sidro i konopi za vez.

Povratak

Materijal   Plan  Konopi  Kuhinja  Toalet  Kokpit

>

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. Juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana