Odakle ovaj vetar?


        Obicno je od 1. jula, ako se nesto ne poremeti znacajno, sinopticka situacija nad Evropom i Crnim morem uslovljena stvorenim poljem visokog pritiska nad Azorima, u kome je kretanje vazdusnih masa u smislu kazaljke na satu i poljem niskog pritiska nad Saudi Arabijom, sa obratnim kretanjam vazdusnih masa (slika) .
         Crno more i Egej su sredokraca i ta dva strujanja se nad njima superponiraju. Posledica toga je ono sto se oseca, a to je jak N-E vetar, Meltem na turskom ili Etezija na grckom jeziku. To tako traje do poslednjih dana avgusta, odnosno dok je nad Evropom i nasom zemljom lepo, vedro, letnje vreme. Duvajuci od Azovskog mora (bivseg) na dugoj stazi do turske obale Crnog mora, uz nju stvara veoma visoke talase. A isto tako se u punoj snazi odrazava i na Egej.


        Onda, kada se na nasem Jadranu uziva, na ova dva mora je povremeno vrlo tesko more. Ovakav uticaj se oseca, ali je manje izrazen i u Korintskom kanalu, dok na Jonskom more ne. Ono je prijatno kao nas Jadran. U Mramornom moru vetra ima, leti i cestih nevera, ali nema velike staze duvanja, pa ni crnomorskih talasa visokih kao bandera.
        Ne secam se gde smo slusajuci radio culi za podrucje Rodosa, prognozu stanja mora: HIGH i VERY HIGH ! Sta to znaci? To je predvidjanje talasa visokih 9-11 i 11-13 metara! I to prosecnih, sto znaci da su oni superponirani, koji su za 1/3 veci i koji nadolaze posle desetak "obicnih", od 12 do 17 metara!

        I to u julu, u sred leta! Sta kazete na to?

Povratak

Sta nas cuva   Talasi  Meteo


Download Predlazem vam ako vas sve ovo interesuje da skinete za par minuta zip fajl i na miru ''off line'' sve pregledate. Sajt ima preko 30 strana.  Download  Ovo su slike i karte koje sam dodao za malu 
ilustraciju teksta. Velicina zip fajla je oko 800 Kb.

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18. juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana