Sta nas cuva?         Evo toga: sajle od 4 mm za dve + dve pripone i leto, jedna od 3 mm za zaputku i 450-gramsko jedrarsko platno!
        Kada sam u razgovoru pitao ljude, koji su imali vise iskustva, zasto se tako tanke sajle stavljaju, odgovorili su mi da su one sasvim dovoljne. I zaista je tako, nosivost svake od 4 mm je 1500 kg.

        Sajle ne pucaju od snage vetra i jarbol se ne lomi zbog toga. Preletanje buma i udar u vrlo zategnutu sajlu, moze stvoriti u njoj naprezanje od nekoliko tona, i to tim vise sto je sajla zategnutija. I ako se to desi, pucaju svakakve. A tada pada, ili se lomi i jarbol.


Cuva nas i on...

        U luci Canakale, u Dardanelima, do nas je pristala jedrilica od dvanaest metara! Dosla je iz Egeja. Krizala je uz vetar ploveci ka Crnom moru. Pedja mi rece:"Pogledaj cale, iscepalo im se jedro!". Ja ga i pogledah i opipah. Bilo je debelo kao koza zenskih tasni! Nisam znao sta da im kazem, moja su jedra daleko slabija od njihovih a sacuvao sam ih do tada. Znam samo da sam ih uvek na vreme kratio i mislim da je u tome cela mudrost. A jos kod kuce, misleci na njihova naprezanja, nisam bio lenj da im dodam svuda preventivno i treci sav i ojacam coskove.
        Kad god je vetar bio jak, pored kompasa i talasa, neprekidno je i zategnutost jedra ulazila u krug paznje. Mora se imati osecaj kada kratiti i koliko. Uvek je bolje pre skratiti i vise, nego zakasniti sa tim. Jedra su nas motor, snaga koja nas cuva i omogucava da plovimo kuda zelimo. Izgubiti njih je dobar nacin da se nastrada.

        Kroz Dardanele, gde je ledjni vetar duvao veoma jako, a nije bilo visokih talasa zbog male staze vetra, nismo kratili vec smo skidali - prvo flok, pa onda i glavno jedro i sa olujnim flokom od tri kvadratna metra smo i dalje glisirali!
        To je bilo uzivanje!

Povratak

Sta nas cuva  Talasi  Meteo 


Download Ako bi za  par minuta skinuli ovaj zip, na miru bi ''off line'' mogli da pregledate ceo sajt. Ima preko 30 strana. Download  Ovo su slike i karte koje sam dodao za malu 
ilustraciju teksta. Velicina zip fajla je oko 800 Kb.

Mala galerija karata

Brodski Dnevnik

Podaci  Posada   Priprema   18.juli 1989.  Jedrenje nocu   Stresovi   A koliko to kosta?   Rezime

Pitali ste...?

Uvodna strana