Serbianl.
aktuelno / news
PrviOnLine foto-magazin u Jugoslaviji / First photo magazine OnLine in Yugoslavia
*arhiva
 
avgust
 bla
.
 
U beogradskoj galeriji Grafički kolektiv u toku je izložbaTatjane Simonović Ljubomirove. 
-"Tatjana Simonović je umetnički stasala u prvoj polovinidevedesetih, kada je ukupna umetnička klima "ponudila" mnogobrojna iskušenjai napetosti. Prirodno je da se i ona opredelila za iskorak, za traženjesopstvenih odgovora na probleme forme, jezika, okruženja. 
Iako je po definciji svog medija oslonjena na objektivnopredstavljanje, ona, kao fotograf koji drži do svog iskaza, nije moglaostati na sirovom verizmu. Prema tome, prizor ili predmet njoj nisu dovoljni,niti toliko bitni, koliko joj je bitna slika tog prizora ili predmeta.Još i više – i sama osnovna slika postaje, u njenoj interpretaciji, slikaslike, to jest samo matrica, predložak za novi život..." (višena ). 
*
DusaNove slike izDanske 

 
* 

 


 
 
Raspisan je konkurs za prijem radova za izložbuKud “NAFTAGAS“, Foto-sekcija “Bušač“, na teme:  
a/ Starost čoveka, b/ Čovek i nafta. 
Primaće se c/b i kolor fotografije, i dijapozitivi.  
Rok je 22. 09, 23001. Detalji propozicija na  
Rado Miklavciciz Foto skupina Idrija obavestava nas o propozicijama za 8. medjunarodnifotografski ex-tempore, Idrija 2001. Detaljisu na sajtu...   
 
U Galerijinauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu u tokuje izlozba Planeta Voda, podvodne fotografije Slobodana Baranjina.Autor - ronilacki instruktor, r. 1957 - bavi se podvodnom fotografijomod 1986. u ucesnik je vise izlozbi i festivala podvodne fotografije. Izisla je iz stampe knjiga Slike u srebru : Predistorijai tehnicko-tehnoloska istorija fotografije u 19. veku i prvoj polovini20. veka. Rec je o prvom delu takve tematike u fotografskoj literaturina srpskom jeziku.  
detaljnije na str... 
* 
Majstorfotografije Ivo Eterovic izdao je novu knjigu fotomonografiju oNovom Beogradu. Naslov je Novi Beograd izbliza, a sadrzaj se temeljina prvom izdanju istoimene knjige, ali je znatno inoviran i prosiran. Izdavacje Prometej, Novi Sad.
U Beogradu, uNarodnom muzeju, otvorena reprint izlozba povodom Prve izlozbe fotografaamatera u Beogradu, 1901. godine 

Novi pregledfoto i umetnicke literature na Amazon.com-u, nalazi se ovde... 
 
JUN
 
Pozivnica 
u ponedeljak, 2. juna u 19:00 u galeriji Kulturnogcentra Beograda bice otvorena izlozba fotografije Branislava Tomica. 
* 
Novi tekstovi o fotografriji 
Počecifotografija u Crnoj Gori, Refoto, 5, Beograd, 2001, 50-51. 
SesilBitn "dendi fotograf" : Više nego drugi, Politika, God. XCVIII, br.31482, 25. 6. 2001, 25. [Povodom izložbe u MPU]
Vest 
Izisao je iz stampe - i nalazi se u prodaji -peti broj casopisa Refoto. Casopis se moze nabaviti u foto radnji Nikon- ul. Vuka Karadzica, Beograd. 
* 
Preporuka 
Pogled na sajt AndrijeIlica, fotografa iz Beograda. 
http://www.focus.co.yu 
 
*
Simpozijumo srpskoj novinskoj fotografiji 
* 
U toku je priprema Petogsimpozijuma Nacionalnog centra za fotografiju (NCF), koji ce biti odrzanu jesen 2001. godine. Ovoga puta ce paznja istrazivaca biti usmerena napojave u fotografiji koje su obuhvacene temom Srpska novinska fotografija1945-2000. 
S obzirom da se u oznacenorazdoblje (1945-2000) uklapa period najveceg stvaralackog zamaha g.TomislavaPeterneka, nosioca Nagrade za zivotno delo NCF za 1999. godinu - prvi deosimpozijuma bice posvecen onom delu opusa tog autora koji korespondirasa temom Skupa. * 
(propozicijeword.doc )
Poziv za izlozbu 
EKOLOSKA CG 
 
Foto B. Strugar 
Foto-kino klub "Niksic" poziva sve fotografekoji su snimali u Crnoj Gori da ucestvuju na izlozbi fotografija "CrnaGora ekoloska drzava", povodom 20. septembra, dana kada je Crna Goraproglasena za ekolosku drzavu. Rok za slanje radova 7. avgust 2001.(propozicije )
Domaci linkovi: 
Ivana Grujic, fotograf  
*
*
Stakazu Francuzi 
JUGOSLOVENSKI CARTIER-BRESSON 
 
*
Povodomretrospektivne izlozbe Tomislava Peterneka u galeriji Jugoslovenskog kulturnoinformativnog centra u Parizu, tokom maja, pariski list Figaro objavioje prikaz, zaista superlativan, koji se zavrsava vrlo recito: 
"... Peternek je, nesumnjivo,jugoslovenski Cartier-Bresson". 
(detalj) 
*
DENEGRI LAUREAT 
Poznati istoricar umetnosti Jerko Jesa Denegridobitnik Nagrade za zivotno delo Nacionalnog centra za fotografiju 
Jerko Denegri,više od 30 godina učestvuje u kulturnom i javnom životu. Objavio je velikibroj članaka o fotografiji; kao kustos Muzeja savremene umetnosti organizovaoje više veoma značajnih fotografskih izložbi; a kao profesor, prenošenjeminformacija o fotografiji i usmeravanjem studenata na fotografske teme,doprinosi razvoju fotografije u Srbiji. 
Priredjivanjem fotografskih izložbi fotografaiz inostranstva u Muzeju savremene umetnosti, po prvi put je fotografijakod nas ušla u ove institucije i time je on doprineo da jugoslovenska stručnai šira javnost prodube saznanja o značaju fotografije... 
vise na 
IZMEDJUTRADICIJE I MODE 
- izlozba antopologaIde Labudovic, proglasena za Fotografski dogadjaj 2000. godine u srpskojfotografiji
IzlozbaIzmedju tradicije i mode jeste dokument jedinstvene tematski celovite,muzeološki oblikovane i do sada i do sada neobradjivane zbirka fotografijana sličnu temu, u Srbiji.
 
Izložbaje sadržala 300 originalnih fotografija iz epohe koju obradjuje, a publikacijasažeti izbor - fotografskih portreta ili grupa, snimljenih u rasponu od1880. godine do početka Drugog svetskog rata. 
Kataloškideo publikacije je prava riznica podataka, često novih i nepoznatih našojistoriografiji... 
vise na 
PETERNEK U PARIZU 
Retrospektiva izlozba majstora T. Peternekaotvorena u Galeriji Jugoslovenskog kulturnog centra u Parizu 
 
Retrospektivna izlozba fotografskih dela istaknutogjugoslovenskog i srpskog umetnika fotografije Tomislava Peterneka otvoreaje u cetvrtak 10. maja a trajace do 1. juna 2001. Autor je predstavljennajrecentnijim delima iz mnogobrojnih ciklusa koje je ostvario od 1955.godine do kraja 20. veka. 
Detalji na sajtu autora (web: )
 
 vestdana (meseca?!)      > > >

Izisao je iz stampe 4. broj fotografskog casopisaREFOTO 
(sto, valjda, znaci da je, sa srecom, krenulo...) 
U nasim rukama (uzintenzivan miris stamparske boje vrsne stamparije Stojkov iz Novog Sada)je novi (4.) broj beogradskog fotografskog casopisa REFOTO.
 
U njemu iam informacija onoliko koliko mozeda stane na 80 strana velikog formata (uz pun kolor).  
Naravno, tu su mnogobrojne rubrike: foto skola,portfoliji autora, aktuelnosti, prestavljanje novih dostignica iz tehnikei tehnologije, informacije o fotografiji na Internetu, digitalnoj foto-sceni,kalendaru izlozbi, istoriji srpske  fotografije, uz slike, slike,slike...  
Sve je vrlo impresivno, a nama je najvise "leglo"sto je u broju predstavljen veteran srpske fotografije devedesetogodinjiVojislav Marinkovic.  
Broj su pripremili clanovi redakcije, starivukovi Refot-a (i ljudi sa slikicama u cosku): M. Trninic, D. Tosic, I.Sabo, T. Peternek. S. Dragovic. V. Cervenka... uz neke nove, koji obecavaju.Urednik je Slobodan Vukadinovic. 
Sa srecom  (u peti broj!) 
*
 

Buduci da je ovo samo informacijaa ne reklama (reklame papreno naplacujemo!) doneli smo samo osnovne podatke.  
* 
Nabavke casopisa, kolikonam je poznato, nece biti preko prodajne mreze (tj. u novinarnicama/trafikama)vec pretplatom, ili preko pojedinih ditributera, fotoradnji. Prema tome,zainteresovani treba da kontaktiraju direktno izdavaca, Refot B, Pcinjska17, 11000 Beograd, (011-546-86-62) 
e-mail refoto@net.yu 
*
Fotografskicasopis REFOTO (ranije FOTORefot), pokrenuo je Slobodan Vukadinovic sagrupom fotografskih entizijasta, 1996. godine.  
Casopis je bio reprezentativan,i za ondasnje prilke, ipak, preambiciozan. Jer prilike su, prisetimo se,bile znatno ispod potreba i mogucnosti. Ipak, izneta su tri broja, svakakokorisna i danas, jer su ostavila svedocanstvo o jednom trenutku naseg (fotografskog)doba. Verujemo da se kod izdavaca jos mogu naci preostali brojevi (1, 2,i 3), cime bi se svakom ko bude zeleo da upotpuni svoju fotografsku biblioteku,pruzila prilika da kompletira (uz ovaj, 4. broj) i sve do sada izdate brojeve.

Senke melanholicne svetlosti 
fotografije Vojislava Marinkovica 


"...Variranje ljudskog elementa u gotovo svimnjegovim fotografijama, pa i brojnim "pariskim", nije uvek od prvostepenogznacaja. Strogo uzevsi, pre bi se kao otkrice moglo izdvojiti Marinkovicevodelimicno napustanje ovog uveliko isprofanisanog elementa - narocito poslesoc-realistickog perioda. Upravo u njegovim fotografijama pariskog razdobljasuptilni istrazivac mogao bi pronaci kljucne elemente za stilsku valorizacijujednog perioda savremene srpske fotografije, npr. popustanje stega sa nepodnosljivomnaracijom, u delima Karusel u parku Tivoli, Tiljerije, 1954; Opera,karijatide, iz 1955, i mozda potpuni raskid sa ljudskom figurom i okretanjecistoj formi u radovima Dvostruki pogled nocnog setaca, 1956; Nocni zivot na bulevaru Italijana, 1956...." 
(G. Malic, odlomak iz Refoto, 4, 2001)
 
Vojislav Marinkovic, Pariz, 1953.  
(iz portfolia u casopisu Refoto, br. 4, 2001)
 
Home
Aktuelno | Arhiva | Pitanja
Istorija
Istrazivanja
NCF
Leksikon
E-mail
 
FOTOgram hasbeen online since May 1997. This issue updated: Avg, 16, 2001. 
Copyright (c) 1997-2001 by G.M. All rights reserved. Original version transmitted from Beograd,Serbia, Yugoslavia, and re-transmitted from Toronto, Canada (Courtesy ofwww.serbiancafe.com / art/fotogram)