serbian language
  
FOTOgram  
 prvi srpski web-fotomagazin  
 first serbian photo magazin on line / serbian l.
 
 
 
 
fotografska literatura 

adresar yu-scene 

istorija fotografije 

prvaci srpske fotografije 

leksikon foto-pojmova 

zanimljivosti sa srpske foto-scene 

linkovi nasih fotografa 

FAQ 

kontakt
 
*
"Treba istaci da je pred nama prva istorija fotografije 19. veka napisana na srpskom jeziku. Delo je dragoceno jer je pisano od izuzetno obavestenog strucnjaka, autora tri knjige iz ove oblasti: Milan Jovanovic fotograf (1997), Slike u srebru (2001) i O motivu i svetlosti (2002). Imajuci u vidu podatke i tumacenja koji su predmet ove knjige, kao i piscev dosadasnji javni i pedagoski rad na ovom polju, treba verovati da ce i knjiga Fotografija 19. veka ubrzo postati potrebna ne samo nasoj fotografskoj teoriji nego i siroj kulturnoj javnosti...". (iz recenzije mr M. Trninica)
pozivnica 
fotografija 19. veka 

Fotogram vas poziva da prisustvujete predstavljanju nove fotografske knjige, u cetvrtak, 16. septembar u 12:00 sati, u Galeriji Artget (Kulturni centar Beograda, galerija na spratu, iznad knjizare). 


Rec je o delu:  
Goran Malic, FOTOGRAFIJA 19. VEKA : Sazeta istorija : Pojave, autora i dela. - Beograd : Fotogram, 2004. (264. str. ilustr).  
O knjizi ce govoriti:  

• Dr Miodrag Jovanovic, istoricar umetnosti, profesor Filozofskog fakulteta, 
• Tomislav Peternek, likovni umetnik fotografije,  
• Mr Mitar Trninic, docent Fakulteta primenjenih umetnosti, i  
• Goran Malic, autor dela.  

Dobrodosli! 


Detalji o knjizi - ovde 
Sazeta informacija za novinare, u doc. formatu - ovde  
Preuzimanje korice knjige u visokoj rezoluciji (300 dpi) - ovde

pozivnica 
u ime naroda  

izlozba cileta mihailovica 

Cile Mihajlovic, dugogodišnji fotoreporter i fotograf Narodnog muzeja u Kragujevcu, kroz seriju crno-belih fotografija dokumentuje i preispituje neke od najznaèajnijih dogaðaja jugoslovenske savremene istorije, od kasnih sedamdesetih do sredine devedesetih. Kontrastirajuæi kult dve kljuène figure lidera posleratne Jugoslavije – Tita i Miloševiæa, Mihajloviæ razvija studiju društvenih odnosa kroz fotografije masovnih okupljanja: Štafete mladosti, proslave, kongrese partijskih delegata, mitinge, demonstracije, redove za kafu... izložba traje do 22. septembra 
Izbor fotografija: Ivan Arsenijeviæ, urednik Galerije Studentskog kulturnog centra iz Kragujevca. 
GALERIJA CIRKUS, Beograd.  
Otvaranje u utorak 7. 9. 2004. u 20h

 * *
 

Dakle, otvaranje je u ponedeljak 6. 9. u 19:00 u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, Knez Muhailova 31. Buduci da je svaka dosadasnja izlozba g. Peterneka izazivala veliku paznju javnosti, ne sumnjamo da ce i ovoga puta biti guzva i unutra kao i ispred galerije. Da guzvi doprinesemo, objavljujemo da ce biti pustena u prodaju i serija od 6 autorskih razglednica po simbolicnoj ceni, a izdata je u bibliografski ogranicenom broju kompleta. Ko stigne na vreme moci ce da ih nabavi i dokaze [unucima] da je prisustvovao. Ulaz je slobodan.
peternekov randez-vous sa parizom 

katarza: posle 35 godina od prvog pariskog snimka 
Tomislav Peternek (r. 1933), doajen srpske fotografije, proslavljeni maestro, ne miruje. U ponedeljak 6. septembra 2004, u 19:00 sati bice otvorena izlozba njegovih do sad uglavnom nevidjenih fotografskih dela. Ipak, nije rec (samo) o novim radovima, mada ima i takvih, vec o jednoj vrsti retrospektive na odredjenu temu. Naime, majstor Peternek je prvi put boravio u Parizu 1969. godine, kada je kao modni fotograf snimao manekene odenute u 'krpice' iz kolekcije "Prokleta Jerina", koju je kreirao tada vodeci kreator jugoslovenske visoke mode, Aleksandar Joksimovic. Bilo je to, dakle, pre... tacno 35 godina! Od tada, pa nadalje, a narocito tokom poslednje decenije Peternek je posecivao Pariz, najpre samo za svoju dusu, zatim i kao fotoreporter, saradnik vise svetkih agencija - Sigme, Rojtersa i dr. Uvek je imao sta da zabelezi u tom cudesnom gradu, naravno na nacin dostojan najboljih svetlopisaca poetskog realizma kome se uvek priklanjao. Nije ni cudo sto ga je list Figaro, u prikazu povodom njegove retrospektivne izlozbe odrzane u Parizu, 2002. godine dao takav kompliment - nazvao ga je srpskim Kartije-Bresonom.
 

  Izlozba T. Peterneka cini 60 dela u tehnici crno-bele fotografije (izuzetak su tri rada u boji, kao neka vrsta simbola zbog namerno upotrebljene i digitalne  tehnologije). Imali smo privilegiju da ih danas (u subotu) delimicno vidimo, a neke i 'opipamo', i razgovaramo sa autorom prilikom rasporedjivanja eksponata u vrlo lepom, moderno opremljenom enterijeru galeriji FKC. Ostatak cemo videti kad i publika, u ponedeljak. Majstor T. P. kaze da ce na izlozbi biti pokazano prakticno sve ono sto danas nudi savremena fotografska tehnologija: klasicno analogno fotografisanje na crno-belom negativu, zatim na negativu u boji, kao i snimanje digitalnom tehnikom. Crno-belo je uradjeno u redovnom c/b procesu, a kolori su prevedeni u crno-belo, dodatnim manipulacijama. Neki su cak - opet radi eksperimenta - uradjeni kao kolori i u pozitivu, da bi klasicnim fotografskim reprodukovanjem na c/b film velikog fomata  zatim povecani na normalan c/b materijal, klasicnim putem. 
  Sve eksponate, od ideje do realizacije, pa i do opremanja, izveo je sam autor u svom ateljeu, kako je to i do sad cinio za svoje mnogobrojne samostalne izlozbe. (Ko drzi do zavodljive reci L' Auteur, razumece sta to znaci! Peternek je valjda jedan od poslednjih 'mohikanaca' u srpskoj fotografiji koji ceo proces stvaranja fotografskog provodi sam, drzeci da je autorstvo ne samo 'cvakanje' - kako neki umeju da pogrdno kazu - nego i oblikovanje svakog kvadratnog santimetra pozitiva, pa, ako treba, i rezanje paspartua odgovarajuceg tona, takodje sopstvenom rukom!). 
  
Konacno, nekoliko fotografija digitalno snimljenih (i originalno u boji), majstor je - opet radi eksperimenta i uporedjivanja - dao da se povecaju na mestu dogadjaja, u samom Parizu, u jednoj od svetski validnih laboratorija ('Picto' - gde je to do kraja svog veka radio i sam Kartije-Breson), da bi se uocile prednosti (ili nedostaci) elektronskog rasvetljavanja crno-belih pozitiva. Naravno, opsta publika sve ovo ne zna, a i ne mora da zna, niti ce to prepoznati na eksponatima. Uostalom, to su samo finese iz majstorove radionice, jos jedan pokusaj radoznalog maestra Peterneka da, kao i uvek do sad, uz staro, isproba i uvede nesto novo. Dela su (osim tri) crno-bela, desetak je metarskog formata, a ostala se krecu u granicama 40x50 cm, izvedena su u formatu pune lajke. Motivi su, kao sto se moze videti u ovom izboru (to je deo serija razglednica izdate uz izlozbu kao propagandni materijal) zivotni, lajfovski, moze se slobodno reci "kartije-bresonovski", ili - da ostanemo dosledni francuskom duhu ovog dogadjaja - a la Peternek ! 
 
fotografija na fpu : radovi studenata 

Izlozba povodom 165 godina fotografije u svetu 

Devetnaestog avgusta 2004. godine, u svetu se proslavlja 165 godina od rodjenja fotografije. Toga dana, Luj Arago je obavestio uvazene clanove francuske Akademije nauka, a u isto vreme i celo covecanstvo, da je rodjen novi medij. 
* 
Ovom izlozbom Fakultet primenjenih umetnosti, Atelje fotografije, zeli da predstavi radove studenata fotografije, s jedne strane strucnoj javnosti a s druge da studenti 'osete' kako njihova dela komuniciraju u prostoru galerije. U isto vreme Fakultet se predstavlja novim kandidatimna koji imaju nameru da upisu studije fotografije u ovoj visokoskolskoj ustanovi. Nastavu u Ateljeu fotografije FPU ostvaruju: redovni profesor mr Branimir Karanovic, docent mr Mitar Trninic i strucni saradnik Dragosalv MIrkovic. 
* 
Izazu sledeci autori  
(studenti pete godine): 
Jelena Vemnic, Jelena Vucetic, Jovana Mirkovic, Dragana Djorovic, Andjela Stevanovic, Dragana Paramentic; 
(studenti cetvrte godine): 
Masa Baturan, Milica Djordjevic, Breda Plavec, Milica Mijacevic-Cerovic, Sasa Preradovic, Ivan Miljkovic; 
(studenti trece godine): 
Milena Djordjevic, Jovana Velimirovic, Savo Bursac; 
(studenti druge godine): 
Marija Vilotijevic, Zorana Jeftic, Ognjen Topalovic, Marko Savic. 
* 
Otvaranje izlozbe je u cetvrtak, 19. avgusta, u 18:30, u galeriji Artget, Knez MIhailova 6/1, Beograd.
 
eksponat sa izlozbe studenata FPU

  *
  *
  *
  *
  *
srce, oko i objektiv:  
Anri Kartije-Bresson (1908-2004) 

Umro je Anri Kartije-Breson, po svemu sudeci, najuticajnija licnost svetske fotografije 20. veka.  

Veteran francuske i svetske fotografije, Anri Kartije-Breson (Henry Cartier-Bresson) umro je u ponedeljak, 2. avgusta, nedelju dana pred svoj 96. rodjendan. Povodom njegovog odlaska francuski predsednik Zak Sirak je izjavio: "Bresonovom smrcu Francuska gubi genijalnog fotografa i istinskog majstora, u svetu vrlo postovanog, jednog od onih koji su najvise dali iz njegove generacije." Na BiBiSi-ju je Lord Snoudon, modni fotograf, izjavio: "Iako je Kartije-Breson zeleo da bude zapamcen kao anonimna figura, njegovo ogromno delo mu to nece dozvoliti; njegove fotografije i knjige beleze trenutke koji su neponovljivi". 
 
Anri Kartije-Breson je rodjen 1908. u Santelupu, istocno od Pariza. Najpre je studirao slikarstvo u ateljeu Andre Lota, zatim poceo da se bavi fotografijom, sredinom 1930-tih godina. Neko vreme radio je na filmu kao asistent rezisera Zana Renoara, i sudelovao kao glumac u filmskom klasiku "Pravila igre". Prvi je evropski fotograf koji je doziveo da izlaze u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, 1947.  
Zanimljivo je: dok je ceo svet tvrdio da je Kartije-Breson najveci zivi fotograf druge polovine 20. veka, on sam je skromno govorio da nema talenta za fotografiju, a jos manje za slikarstvo, kojim se intenzivnije bavio poslednje dve i po decenije. U stvari, celog zivota negovao je svoju anonimnost, katkad i opsesivno, ne dozvoljajuci da i sam postane meta tudjih objektiva. Intervjue je davao veoma retko, a i tada bi uslovljavao da se audio kaseta posle razgovora unisti. Najveci broj ljudi nikad nije video kako izgleda legenda svetske fotografije, a neki su verovali da vec davno nije medju zivima. 
Sta karakterise fotografiju Kartije-Bresona? Pre svega, on je nepopravi lutalica. Zeleo je da povezuje stvarnost sa mastom. Katkad je i oponentan sopstvenom mediju, govorio je da ga nije briga za fotografiju, da ne veruje u njenu umetnicku snagu i da je fotografska slika samo sredstvo ili alat za posmatranje, bad kao i crtanje. Zaista, mnoge njegove uspesne fotografije, pa i one najbolje, ne govore o necem odredjenom, vec pre ilustruju jedan nacin posmatranja sveta. U stvari, najveci broj njegovih fotografija su zatecena stanja, ali njih prozima jedinstvena fluidna poeticnost, a gotovo uvek je vidljiva i sklonost autora ka stvaranju metafora. 
Krstario je Evropom, Amerikom, Azijom, i stvorio mnogobrojna fotografska dela koja su obelezila 20. vek. Uvek je koristio pun format lajke (Leica), govoreci da je ona produzetak ne samo oka nego srca i, jos vise, mozga. Nije dozvoljavao da se njegove slike rezu i prekrajaju, da se menja karakter unutrasnje geometrije. Bas tim svojim doslednim stavom uneo je poseban pristup u fotozurnalizam, sto bi znacilo da je ceo posao oko slike zavrsen u trenutku snimanja. Docniji rad u laboratoriji je samo vestina da se negativ prenese na papir u odgovarajucem tonskom rasponu. Bio je protivnik bliceva i fotografije u boji. Takodje se gnusao automatskih fotoaparata. "To je kao da na tetreba pucate mitraljezom", govorio je. 
Temperamentan po prirodi, umeo je da bude ostar i zajedljiv, mada neki kazu da je pokatkad bio i stidljiv. Kao pristalica zen-budizma, bio je sklon meditaciji. Govorio je da cela tajna njegove fotografije lezi u koncentraciji. Mozda se bas zato trudio da prilikom fotografisanja svojih motiva ostane nevidljiv. Krio je lajku ispod kaputa, munjevito je vadio, snimao i odlazio dalje kao da se nista nije dogodilo. Cesto je isticao da mu je uzor bio Sarl de Gol koji je rekao da fotograf treba da bude poput dobrog strelca u ratu: da nanisani, brzo snimi i - kidne sa mesta dogadjaja! O svojoj anonimnosti je stvorio posebnu filozofiju. 
Njegove fotografije karakterise izvanredan sklad. Sve se uklapa i nista nije moguce odstraniti, a da se slika ne pokvari. Bio je fasciniran ljudima, pojavama, samim zivotom. Umeo je da kroz jedan jedini kadar prikaze sustinu nekog prizora. Taj delic sekunde u kome se sve slozilo, on je jos 1952. godine - u svojoj prvoj knjizi - nazvao "odlucujuci trenutak". Ta definicija se uzima kao osnova jednog stila popularno nazvanog lajf-fotografija. 
Anri Kartije Breson je objavio mnogobrojne fotomonografije (po svemu sudeci, najvise objavljivani fotograf u 20. veku), a brojne njegove samostalne izlozbe kruzile su, i kruze, svetom pod patronatom Ministarstva kulture Francuske. U Jugoslaviji (Srbiji i CG) je boravio dva puta, i neke fotografije sa tih putovanja su uvrstene u njegove knjige i izlozbe. U nasoj zemqi su njegova dela izlagana sedam puta, pretezno na grupnim izlozbama, a dva puta i samostalno. Poslednja njegova velika samostalna izlozba od 150 dela odrzana je u Umetnickom paviljonu "Cvijeta Zuzoric" u Beogradu, u septembru i oktobru 2002. godine.  
Odlaskom Kartije-Bresona sa zivotne scene okoncana je jedna faza svetske fotografije. Za neke, on je bio poslednji romanticar jednog razdoblja poetskog realizma, koji su zapoceli tridesetih godina 20. veka Martin Munkasi i Andre Kertes, a nastavili Brasaji i Rober Duano. Tokom prosle godine doziveo je retrospektivnu izlozbu od preko 500 radova, a izdata je i grandiozna monografija sa 593 reprodukcije njegovih slika. U isto vreme je pokrenuta i Fondacija Kartije Breson koja }e se brinuti o njegovoj ogromnoj zaostavstini. Anri Kartije-Breson je jos za zivota postao legenda i najuticajniji fotograf 20. veka.  
(G. Malic, Srce, oko i objektiv, NIN, 12. 8. 2004, str. 6)
 
secanje: pavel stecha 
Obavesteni samo od Kuce fotografije u Pragu (Prague House of Photography) da je 20. jula preminio veliki ceski fotograf Pavel Stecha (Šteha) Rodjen 1944. godine, Stecha je osnivac i dugogodisnji voditelj Odeljenja za fotografiju na Akademiji primenjenih umetnosti i clan Kuce fotografije u Pragu. Bio je dobitnik Fulbrajtove nagrade 1990. Samostalno je izlagao u Finskoj, Svedskoj, Turskoj, Izraelu, Nemackoj i SAD. Njegove radove, mahom fotografije iz svakodnevog zivota, aktelne trenutke ceske stvarnosti, objavljivali su mnogobrojni magazini u svetu - Stern, Life, Connoisseur, DOMUS, Casabella, Double Page and Creative Camera. 
Pavel Stecha je bio izraziti lajf-fotograf. Jedna serija njegovih fotografskih dela nalazi se na ovoj stranici .
 
Pavel Stecha, Dermonstracije, Prag, 1968.

mirko lovric i j.c. gautrand u galeriji w u parizu 

Ranije najavljena izlozba Mirka Lovica u Parizu otvorena je 9. juna. Prostor galerije u ulici Lepic izvanredan je. Zgrada ima cak tri nivoa sa ukupno 800 m2 izlozbenog prostora sa vrlo prostranim galerijama i izvanrednom rasvetom - poseban reflektor za svako delo. Da ponovimo:  
Istaknuti srpski umetnik fotografije Mirko Lovric (r. 1935) dobio je znacajnu mogucnost da izlaze izbor svojih dela u renomiranoj pariskoj Galerie W - Eric Landau koja se nalazi u podnozju umetnicke cetvrti Monmartr. Istovremeno u galeriji su izlozeni radovi francuskog fotografa starije generacije Zan Klod Gotrana  
(J. C. Gautrand). Osim kao fotograf, taj gospodin je poznat kao teoreticar i istoricar fotografije, pisac mnogobrojnih strucnih knjiga i koautor vrlo autoritativne A New History of Photography (Paris, 1994). 
 
Kako se na slici moze videti, dela J. K. Gotrana - fotografike - su na levom zidu, a M. Lovrica na desnom. Lovric je izlozio izbor iz poznatog ciklusa sfera pod nazivom U potrazi za izgubljenim prostorom. Deo radova moze se vdieti na veb-stranici galerije http://www.galeriew.com
 
 
Nikola Vuco, Bez naslova, 1930.
Iz knjige M. Todic, Nemoguce, umetnost nadrealizma
Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 2002.
dan ncf 2004. 

U galeriji "Artget" u Beogradu (Kulturni centar, Trg Republike 5/I) u sredu 9. juna sa pocetkom u 10:45 sati bice odrzana svecanost povodom Dana Nacionalnog centra za fotografiju iz Beograda. Pored ostalog, na svecanosati ce biti urucena priznanja institucijama i istaknutim poslenicima srpske fotografije. Dobitnici priznanja su: 

Povelja za izuzetan doprinos srpskoj fotografiji: 

 • dr Miodrag Jovanovic, profesor Filozofskog fakulteta, grupe za istoriju umetnosti;
Povelja za Dogadjaj 2002. godine u srpskoj fotografiji: 
 • dr Milanka Todic, za knjigu i izlozbu "Nemoguce, umetnost nadrealizma";
Povelja za Dogadjaj 2003. godine u srpskoj fotografiji: 
 • Dragoljub Zamurovic, za knjigu i izlozbu "Srbija, zemlja i obicaji";
Povelja za fotografsku inovaciju: 
 • Djordje Odanovic, za izlozbu "Seti se smrti";
Povelja za medij i novinara: 
 • Milorad Stevanovic, novinar-urednik radija "Studio B";
Povelje-zahvalnice: 
 • Francuski kulturni centar, Beograd;
 • Predrag Mihailovic Cile, fotograf i istrazivac srpske fotografske bastine iz Kragujevca;
 • Zoran Milosevic, fotograf i galerist, urednik foto galerije iz Cacka;
 • Paula Miklosevic, fotograf i galerist, urednik galerije "Cirkus" iz Beograda.
 
teme i motivi srpske fotografije 1950-1960. 

U galeriji "Artget" u Beogradu u petak 4. juna u 19:00 sati bice otvorena iztrazivacka izlozba " Teme i motivi srpske fotografije 1950-1960". Autor koncepcije i izbora radova je Goran Malic. 
Bice izlozeno 66 dela sledecih autora: 
ALEKSIC, Dragoqub (1929? - 1999) 
BARLOVAC, Dobrivoje (1922? - 1987?) 
BJELIC, Milan (?-?) 
BOGDANOVIC, Miodrag 
BOJOVIC, Stanoje (1909 - 1990) 
BULATOVIC, Raco 
BREZAN, Julije (1090 - 1970) 
DEBELJKOVIC, Branibor (1916 - 2003) 
DODER, Milenko (1927 - ?) 
DJORDJEVIC, Miodrag (1919 - 1994) 
ETEROVIC, Ivo (r. 1935) 
ZIVKOVI], Novak (1919 - 1994) 
JOVANOVIC, Milo{ (1917 - 2002) 
KNEZEVI], Du{an (r. 1924) 
LAZIC, Darko 
MARINKOVIC, Vojislav (r. 1911) 
MARINKOVIC, Petar (?-?) 
MEDENICA, Sekula (1912- 1986) 
MILIVOJEVIC, Stojan 
MIROSAVLJEVI], Borivoj (r. 1937) 
MOJSILOVIC, Vidoje (1928 - 1996) 
NADJ, Aleksandar (1924 - 1957) 
OTORANOV, Petar (1927 - 1997) 
PAVLOVIC, Aleksandar Sa{a (1934 - 1998) 
PAVLOVIC, Milo{ (1910 - 1985) 
PANTI], Dragan 
PETERNEK, Tomislav (r. 1933) 
PODVINEC, Sre}ko (?-?) 
RISTIC, Stevan (r. 1931) 
RISTIC (Knezevic) Mira 
SEKELJ, Stevan (1904- 1964) 
CRNOBORI, Petar (?-?) 

Izlozena dela poticu iz zbirki Foto-kino saveza Srbije, Nacionalnog centra za fotografiju i iz privatnih arhiva Vojislava Marinkovica, Dusana Knezevica, Mire Ristic, Tomislava Peterneka, Ive Eterovica i Gorana Malica. 


Otvaranje izlozbe u petak, 4. juna u 19:00. 
Galerija "Artget" (na spratu iznda knjizare), Kulturni centar Beograda, Trg Republike.
Srpska fotografija druge polovine 20. veka nije problemski istrazena i nema svoju istorijsku kategorizaciju. Osim pokusaja J. Denegrija (Fotografija kod Srba, SANU, Beograd 1991, 103-104) da se donekle sagledaju i pedesete godine u sklopu druge polovine veka, drugih napora koji bi ukazivali na moguce konceptualno-morfolosko razvrstavanje te decenije, nije bilo. Stvar je, zapravo, jos crnja: mnoga dela su nepovratno nestala, a o njihovim autorima se ne zna mnogo. Dakle, nema ni dovoljno gra|e. Pred nama je samo delimican izbor fotografa i njihovih radova. Za sada je bilo moguce da prikupimo stotinak slika (od nekoliko stotina izlaganih u ispitivanom razdoblju), ali smatramo da je korisno da se i unutar tog broja pokusa vec sada izvesno uopstavanje, iako je jasno da su u ovoj fazi istrazivanja vidici nedovoqno izostreni. Srecom, u kolicini gradje koja postoji nalaze se i neka zaista paradigmatska dela, tako da je moguce sagledati delimicnu shemu tematsko-motivskih opredeljenja srpskih fotografa tokom pedesetih godina proslog veka. 
Jedan svedeni pogled na ovde izlozene slike upucuje nas na nekoliko razlicitih usmerenja. Najranije od njih se oslanjaju na piktorijalizam. Slede dela nadahnuta socijalistickom izgradnjom i neorealizmom. Sredinom pedesetih susrecemo neku vrstu obnove fotoreportaze, novog humanizma ozivljenog izlozbom "Porodica coveka". Pred kraj decenije javljaju se odjeci povisenog estetizma - predeli, forme, eksperimenti, autobiografske refleksije...  
Da li mozemo govoriti o osobenim stilovima? U kojoj meri je znacajan hronoloski trenutak? Koliko su bile uticajne drustveno-istorijske i ideoloske okolnosti (npr. socrealizam)? Hoce li biti nuzno da se otkrivaju i prate veze sa onovremenim slikarstvom, ili filmom? Ili jos bolje: kako sveobuhvatno sagledati domacu scenu, na primer kako su se u njoj odslikali uticaji, promene ili odjeci koji su, u isto vreme karakterisali tokove evropske, ili {ire, svetske fotografije? To pitanje se s pravom namece kao jedno od najvaznijih, jer se u mnogim delima srpskih fotografa tokom pedesetih godina jasno ocitavaju teznje savremenog sveta. Odgovora na postavljena pitanja za sad jedva da ima i mi ih moramo sto pre potraziti.  
Iako ova izlozba podseca na neku vrstu sinteze, ona to nije. Ne bi bilo razumno da se zakljucci izvodi pre temeljnih analiza. A da se blagovremeno ispravno postupilo, do sad bi smo imali niz studijskih izlozbi u kojima bi se kroz teorijsko-kritike obrade autora, tema i motiva, doslo do preciznijih merila, pa i do mogucnosti sinteze. Ovako, u situaciji smo da spasavamo ono sto se jos spasti moze. 
Ovo je, dakle, pokusaj da se dela 32 autora, koja su do sad pronadjena, grupisu i pokazu, da se ponudi moguca podela i da se tako makar delimicno ukaze na njihovu osobenost i vrednost. Pogled na ta dela nije prevashodno hronoloski niti je upucen ispitivanju pojedinih autorskih poetika - taj pogled je na prvom mestu problemski i pokusava da sagleda najvaznije teme i motive srpske fotografije izme|u dve vremenski oznacene tacke. To je najmanje sto smo mogli da ucinimo za fotografiju pomenutog razdoblja, s velikim postovanjem za mnoge licnosti, danas mnogima nepoznatih imena, koje su postavile temelje savremenoj srpskoj fotografiji. 
(Goran Malic - iz predgovora u katalogu izlozbe)
 
Branibor Debeljkovic, Seoski predeo, 1950.
 
Sekula Medenica, Porcelan, 1957.
 
Vojislav Marinkovic, Podnevni odmor, 1950.
 
Stevan Sekelj, Bakina briga, 1950.
 
 
 
 
 
Milan Jovanovic, Olga Ilic u ulozi Sakuntale, oko 1900.
valjan doprinos 
U Muzeju pozorisne umetnosti Srbije (Gospodar Jevremova 19) u Beogradu 17. maja otvorena je izlozba Pozorisna fotografija u Srbiji do 1914.  
*  
"Izlozba ispituje jedan aspekt medija nase fotografije i kao takva se svrstava medju problemske radove, kakvih u toj oblasti jedva da ima. Ovaj projekt gledamo kao jedan korak u vrlo dobrom pravcu, kao inicijalan u jednom buducem, sveobuhvatnijem proucavanju problema pozorisne fotografije u srpskom kulturnom prostoru. S obzirom na kolicinu gradje u muzejskom fondu fotografija, i na broj teatarskih poslenika koji se bave fotografijom, ne samo profesionalaca nego i blagorodnih a talentovanih amatera, ta tema zasluzuje punu paznju istrazivaca, i pravo je cudo sto do sad nije bila temeljnije, i ovako akribicno obradjivana. Istoriografija srpske fotografije ovim je dobila valjan doprinos. To je jos jedan razlog da se autoru izlozbe, gospodji Mirjani Odavic, visem kustosu Muzeja pozorisne umetnosti Srbije, upute zasluzene cestitke, a one ce, uvereni smo, biti shvacene kao podstrek za buduce, jednako valjane projekte."  
(G. Malic, rec na otvaranju izlozbe [ odlomak ] ).

 
odlazak maestra 
U Novom Sadu je preminuo majstor fotografije Foto saveza Jugoslavije Ladislav Petres. 
Rodjen 1936 u Kacmaru. Fotografijom se bavio od 1960. Clan Foto kluba "Rada Krstic" u Soboru. 
"U tokovima savremene vojvodjanske fotografije i sire, Ladislav Petres se afirmisao izrazom osobenog poetskog dejstva. Njegova fotografija je uvek estetski definisana, cak se smisao za uocavanje i ispoljavanje lepog u odredjenim motivskim sklopovima [ras]poznavao kao primarni razlog fotografske akcije." (S. Stepanov). 
"Virtuoznost Petresove kamere odmah je zapazena u njegovim pejsaznim predstavama, a zatim potvrdjena kod porteta i aktova koji su brzo transformisani u jedinstvenu celinu, jednu od vise samostalnih tematskih izlozbi koje je autor imao u Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Kekemetu..." (B. Mirosavljevic). 
    
Ladislav Laci Petres bio je u pravom smislu reci maestro; ostaje zapamcen kao lirska figura, veseo covek (uostalom muzicar po profesiji) odlican drug i vrlo dobar sabesednik. Mada poznat kao akt-majstor i pejzazista, upamcen je i kao vrlo dobar portretist; medjutim ono sto ga je po svemu sudeci najvise krasilo jeste neverovatna osetljivost za lepotu detalja. Sa takvim fotografijama je najpre skrenuo paznju na svoj rad, a zatim osvojio i mnogobrojna priznanja na izlozbama. Srpska i vojvodjanska fotografija izgubile su jednog odlicnog majstora fotografije koji je i imao sta da kaze i znao kako da to ucini.
 
Foto: L. Petres, Oblici, 1988.
  

tosketu, s postovanjem 
U Beogradu je preminuo majstor fotografije Foto saveza Jugoslavije Dragoljub Tosic.   

Na slici, s leva na desno, B. Debeljkovic, D. Tosic i V. Marinkovic, na ziriranju izlozbe "Nova F" u Novom Beogradu, 17. marta 1978. 


Rodjen 1936. u Subotici, nosilac visokog medjunarodnog zvanja EFIAP, Tosic se afirmisao kao umetnik fotografije i organizator fotografskog zivota. Poslednjih desetak godina delovao je kao nastavnik fotografske tehnologije i prakse u Grafickoj skoli. Najveci deo radnog veka proveo je kao sekretar Foto-kino saveza Srbije. Bio je dugogodisnji clan Foto kluba "Beograd", i clan ULUPUDS-a od 1968 (a u jednom mandatu i predsednik Foto sekcije Udruzenja). Izlagao je na preko dve stotine domacih i medjunarodnih izlozbi. Medju najznacajnijim nagradama su Zlatne plakete Skupstine grada Beograda na Oktobarskim salonima fotografije 1966, 1967, 1970, zatim 25 zlatnih, srebrnih i bronzanih plaketa na saveznim izlozbama jugoslovenske fotografije, republickim izlozbama i Oktobarskim salonima, kao i plakete u Plovdivu, Kaposvaru, Celju, Milanu i Bergamu. Priredio i vise samostalnih izlozbi u zemlji i jednu u Nemackoj. Deo njegove aktivnosti odnosio se na foto publicistiku, u kojoj je davao doprinos gotovo tokom celog radnog veka, objavljuci prikaze, predgovore za kataloge ili komentare o drustvenim pitanjima fotografije. 
 
Moglo bi se pisati mnogo i o jos jednoj manje dokumentovanoj ali zato svima nama poznatoj Draganovoj delatnosti: gotovo citav svoj radni vek je posvetio unapredjivanju fotografije, podsticajnom radu sa mladima, osnivanju i odrzavanju foto klubova sirom Srbije. Zatim, kao nerazdvojni deo bilo je njegovo ucesce u zirijima izlozbi u cemu je po svemu sudeci apsolutni rekorder medju srpskim fotografima. Udeo koji je ostvario u srpskoj fotografiji tesko se moze izmeriti recima, papirima i brojevima. Taj udeo je znatno vise poznat onima koji ga pamte kao veselog, optimisticnog coveka, uvek ornog za fotografske razgovore i za pruzanje pomoci i saveta, a najvise ce ga se secati oni koju su sa njim, ne samo u foto klubu "Beograd", provodili vreme - do ponoci i od ponoci! - a ciji je on bio i vrstan savetnik i kolega, ali i prijatelj i drug... Nas drug Toske!
Na domacim, a i mnogim medjunarodnim izlozbama tokom seste i sedme decenije 20. veka nisu se mogla zamisliti nagradjena dela, a da medju njima nisu bile i Tosiceve fotografije. U tom razdoblju bio je - bar na domacoj sceni - jedan od tri ili cetiri najtrofejnija autora (u Beogradu je to bio jos Eterovic, u Zagrebu Jozo Cetkovic, u Sloveniji Stojan Kerbler).  
Tosiceva fotografija je vec od pocetka sezdesetih godina velikim delom oslonjena na uzore iz foto kluba "Beograd", tada vodeceg u zemlji, pre svega na zanrovsku opredeljenost za prizore iz svakodnevice (Voja Marinkovic), na odlicno kontrolisanu likovnu i tehnicku strukturu slike (Milos Pavlovic) i na jedan nenaglasen ali uvek prisutan lirski osecaj za male teme (Branibor Debeljkovic). Kao kakav Rafael, sa visokom sposobnoscu sinteze iskustava prethodnika, Tosic tome pridruzuje i sopstveni dar, neku sakrivenu nit melanholije kakva do njega nije bila vidjena u srpskoj fotografiji. Uz to njegova dela imaju i jednu slozenu ikonografiju u kojoj se uvek cini da nesto nije do kraja otkriveno. To je rezultat kontemplative Tosiceve prirode, promisljanja, jer njegove slike nisu samo odrazi puke inspiracije (u koju, koliko se zna, nije previse verovao), nego i smisljenog unosenja odredjenih upitanosti za koje nije znao odgovore. 
Dragan Tosic, nesumnjivi erudita, radoznalac sa sirokim opsegom zanimanja, od teorijske fizike do slikarstva i filma, umeo je da bogato iskustvo utka u svoje portrete, ambijentalne prizore i detalje. Danas su zaboravljene mnoge njegove sjajne kolekcije kojima smo se divili (zaista divili!) na izlozbama, na primer "Prizori sa beogradskog Novog groblja", "Fikreta", "Decak i moderna fasada", " Nostalgija", "Antikvar"...decji portreti, ljudi sa ulice, zaspali cigancici... i mnogo druga dela koja su zarila i palila sirom jugoslovenske fotografske izlozbene scene u razdoblju 1962 - 1974, a koja su danas, sto, sto nonsalantnoscu samog autora a sto i nasim poslovicnim nemarom i nesposobnoscu da ga ubedimo da nam sve to pokaze, ostaju nepoznata. 
Bice velika steta ako to tako i ostane, ali i velika radost ako jednoga dana nekome uspe da uprilici njegovu retrospektivnu izlozbu. Bilo bi i vreme da se Tosiceva skomnost ovoga puta izneveri, i da njegovo delo zauzme mesto koje mu u srpskoj savremenoj fotografiji itekako pripada. (g.m.) 
* 
 
Dragoljub Tosic, Nostalgija, oko 1965.
  

 
cao, mile - pompeo! 
Pre dvadeset cetiri godine usao je u prostorije Foto kluba "Beograd" vitki prosedi gospodin i s vrata jednostavno rekao na srpskom jeziku: Chiao, ja sam Pompeo Posar!  
Priznajem, vecini to ime nije nista znacilo, zapravo nekima nije a nekome ipak jeste. Danilo Cvetanovic, vodeci srpski akt-majstor rece nam: Pompeo je legenda erotske fotografije, prvi je fotograf Playboya! E, to je vec duga stvar. Te veceri Pompeo Posar nam je dugo pricao o svom radu za Playboy, o razmazenim zecicama, o foto-modelima koje je slika po dvadesetak puta na velikim plocama zato sto gazda (Hefner) nikad nije zadovoljan, pa svaku plocu koja mu se ne svidi - razbija! Cak i o tome da se duplerica slika jednom prepotopskom drvenom kamerom sa Gercovim (Goertz) starinskim objektivom "da bi dobila patinu". "Ali, u poverenju, jer ne bi bilo dobro da to procuri u usi konkurencije" (Penthaus, etc). 
Treba reci jos i ovo: Pompeo se nasao u Jugoslaviji da bi snimio reportazu o nasim devojkama za svoj magazin. To mu je uspelo, bile su to zanimljive slike. A kako to da zna nas jezik? Pa, Pompeu je otac Istranin rodom iz Trsta, majka Nislijka, a rodjen je u Zagrebu! I ne samo to, pravo ime mu je Pompeo Miodrag Posar. A na rastanku, pred ponoc, kad smo ga vec oslovljavali sa Mile, opet rece: Cao! - i ode u "Metropol", to je tu, blizu kluba, na Bulevaru. Eto, tako je to nekad bilo. 
A cemu cela ova prica? Vest iz SAD, ovih dana: u 83 godini umro je Pompeo Posar, sef fotografa Playboya
 
Pompeo Miodrag Posar snima domaci foto-model (balerinu iz grupe Lokice) u jednom slikarskom ateljeu u Beogradu. Foto: Danilo Cvetanovic, u leto 1980.


 
 *
 

home | FOTOgram 2004 | mail