serbian
 
.
paradigme srpske fotografije (teorija) 

dr Jerko DENEGRI (1936) 

*
Fotografija je uvek relacija, spona, veza... U sprezi izmedju autora snimka, povoda snimanja i napokon onoga 
koji snimke gleda kao da postoji neki nevidljivi lanac koji ih drzi na okupu, 
a u stvari postoji zajednicka zaokupljenost onim sto jedino moze da poseduje 
izuzetna fascinacija fotografske slike" 
*
Jesa Denegri
Fragmenti postmodernog plurailizma.
Beograd: Cicero, 1997.

Biografija J.D. 
* 
Knjige 
Nagrade 
* 
Nagrada za zivotno delo NCF 

Jerko Denegri, vise od 30 godina ucestvuje u kulturnom i javnom zivotu. Objavio je veliki broj clanaka o fotografiji; kao kustos Muzeja savremene umetnosti organizovao je vise veoma znacajnih fotografskih izlozbi; a kao profesor, prenosenjem informacija o fotografiji i usmeravanjem studenata na fotografske teme, doprinosi razvoju fotografije u Srbiji.  
Priredjivanjem fotografskih izlozbi fotografa iz inostranstva u Muzeju savremene umetnosti, po prvi put je fotografija kod nas usla u ove institucije i time je on doprineo da jugoslovenska strucna i sira javnost prodube saznanja o znacaju fotografije. Fotografske izlozbe, kao sto su "Teme i funkcije medija fotografije" i "Nova fotografija" sugestivno su ukazivale na mesto i ulogu fotografije u drustvu i doprinele su njenoj afirmaciji kao novog umetnickog medija.  
Usmeravanjem studenata da se, kroz izradu seminarskih i diplomskih radova, posvete proucavanju fotografije, profesor Denegri je doprineo formiranju fakultetski obrazovanih istoricara umetnosti koji se naucno-istrazivacki bave i problemima fotografije.  
Prateci fotografsku scenu kod nas i u svetu on je svojim tekstovima o fotografiji, i stvaralastvu fotografa, uticao na obogacivanje estetickih i teoretskih pogleda. Njegovi napisi o fotografiji su na visokom strucnom nivou. Naucni pristup u objasnjavanju pojava u fotografiji baziran je na najsavremenijim rezultatima iz estetike i srodnih nauka koje tumace aktuelnu umetnicku praksu. Brojne radove ovog autora karakterise analiticki metod, uz argumentaciju i paralele iz drugih likovnih disciplina. Upravo zato su njegovi napisi o fotografiji, i stvaralastvu fotografa, tako znacajno uticali na formiranje ne samo mladih autora u oblasti teorije vec i protagonista moderne fotografske prakse. 

BIOGRAFSKA NOTA 


Dr Jerko Denegri, istoricar umetnosti (Split, 5. 9. 1936). Redovni profesor na Grupi za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Bg, za predmet Umetnost dvadesetog veka. Doktorirao. Kustos i visi muzejski savetnik u Muzeju savremene umetnosti (do 1991). Profesor Filozofskog fakulteta (od 1991).  
* 
Autor posebnih izdanja 
Teme srpske umetnosti (u pet knjiga, 1993-1999).- Novi Sad: Svetovi.  
Fragmenti postmodernog pluralizma.- Beograd: Cicero, 1997.  
Jedna moguca istorija moderne umetnosti : Beograd kao internacionalna umetnicka scena 1965-1998. - Beograd: Drustvo istoricara umetnosti Srbije, 1998.  
Autor studija: Apstraktna umetnost u Hrvatskoj - geometrijske tendencije (1985); monografija "Eksat 1951" (1979); zbornik Dizajn i kultura (1985); Teme i funkcije medija fotografije, MSU, 1979.  
Autor preko 1000 teorijskih tekstova u strucnim casopisima: likovnih kritika, eseja i tekstova za kataloge izlozbi, medju kojima i preko 120 jedinica (studija, ogleda) na temu fotografije. Odrzao mnogobrojna predavanja, strucna vodjenja kroz izlozbe, tribine o fotografiji.  
Selektor i clan zirija vise klupskih i medjuklupskih izlozbi fotografije. Clan zirija za Nagradu za zivotno delo za oblast fotografije: 1997, 1998, 1999, 2000; Clan Strucnog odbora Simpozijuma NCF: 1998, 1999.  
* 
Nagrade 
Za aktivnost u fotografiji nagradjivan: Diplomom za doprinos razvoju fotografije Foto-saveza Jugoslavije, 1982; Poveljom Nacionalnog centra za fotografiju, 1999.  
Zivi i radi u Beogradu.   
Kontakt adresa: J. D. Filozofski fakultet,Grupa za istoriju umetnosti, Beograd. 
(Belesku sastavio Goran Malic, 25. 4. 2000)


NAGRADA ZA ZIVOTNO DELO NCF 
Na osnovu Pravilnika o dodeli Nagrade za Životno delo u oblasti fotografije Nacionalnog centra za fotografiju - NCF, žiri za Nagradu u sastavu: Prof. dr Miodrag Jovanović, istoričar umetnosti / Mirko Lovric, istoričar umetnosti, lik. umetnik fotografije, ULUPUDS / Prof. mr Branimir Karanović, lik. umetnik fotografije / Prof. dr Milanka Todić, istoričar umetnosti / i Tomislav Peternek, lik. umetnik fotografije, ULUPUDS - doneo je sledeću odluku: 
NAGRADU ZA ŽIVOTNO DELO U OBLASTI FOTOGRAFIJE 
za 2000. godinu dobio je 

dr JERKO DENEGRI 
istoricar umetnosti, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Nagrada je svečano uručena 16. maja 2001. godine u Konaku kneginje Ljubice, povodom Dana Nacionalnog centra za fotografiju. 


 
 
Home
Aktuelno Arhiva | Pitanja
Istorija
Istrazivanja
NCF
Leksikon
E-mail
 
FOTOgram has been online since May 1997. This issue updated: Jan, 05, 2001. 
Copyright (c) 1997-2001 by G. M. All rights reserved. Original version transmitted from Beograd, Serbia, Yugoslavia, and re-transmitted from Toronto, Canada (Courtesy of www.serbiancafe.com / art/fotogram)