serbian
 
paradigmatske licnosti srpske fotografije

Branibor DEBELJKOVIC (1916-2003) 

.
*
J ai deside que voir cela merite d'etre enregistre. 
(Comprende une photographie, John Berger).
"... i u smislu gornjeg navoda, odlucio sam da ono sto sam video
zasluzuje da bude zabelezeno."
Branibor Debeljković, 
(u katalogu izlozbe 
Nadrealisticki predeli Kapadokije), 
1985.
*

O delu autora održan je 
simpozijum, 1997, a radovi ce  biti objavljeni u zbornku Fotografsko delo Brabibora Debeljkovića. 
* 
O deru autora objavljena je fotomonografija Foto-saveza Jugoslavije, 1969.  
* 

Knjige Branibora Debeljkovica:

*


Branibor Debeljkovic, Beograd: Foto-savez Jugoslavije, 1969.


Stara srpska fotografija, Beograd: Muzej primenjene umetnosti, 1977.


Monografija o Prvoj izlozbi fotoamatera u Beogradu 1901. - Beograd: Salon fotografije, 1989.


Stara srpska fotografija, (ponovljeno izdanje)Beograd: Narodna biblioteka Srbije, 2005.

 

Nisu navedeni svi naslovi Debeljkovicih knjiga jer neki nisu dostupn(istrazivanje je u toku).

BIOGRAFSKA NOTA 
 • B. D. (1916. Pristina - 2003, Montreal, Kanada). Fotograf-umetnik, pedagog, istrazivac i istoricar stare fotografije. Diplomirao je na farmaceutskom odseku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 1939, godine. Fotografijom se bavi od 1935. Ucestvovao u osnivanju casopisa Fotografija koji je uredjivao od prvog broja (avgust 1948). Jedan od osnivaca i clan redakcije Beogradskog objektiva (1956-59).
 • Na poziv ULUS-a primljen u clanstvo kao prvi fotograf (1953). Osnivac sekcije fotografa ULUPUS-a i njen predsednik (1973/1974). Delovao kao profesor za predmet fotografije na katedri za kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (1976-83).

 • Kao umetnik-fotograf izlagao je dela na preko 200 grupnih izlozbi fotografije na svim kontinentima. Odrzao je 15 samostalnih izlozbi u Jugoslaviji, SR Nemackoj, Poljskoj, Finskoj i Bugarskoj. Dobitnik 80 znacajnijih nagrada i priznanja na domacim i medjunarodnim izlozbama fotografije. 
  Kao istoriograf srpske fotografije, objavio je vise sazetih istoriografskih prikaza o istoriji srpske fotografije, i posebna izdanja: Stara srpska fotografija. - Beograd, MPU, 1977; Die alte serbische Photographie. - Beograd: MPU, 1980; Monografija o Prvoj izlozbi fotoamatera u Beogradu 1901. - Beograd: Salon fotografije, 1989. Takodje je objavio i preko stotinu clanaka, osvrta, prikaza, kritika ili ogleda o fotografskoj teoriji, tehnici, tehnologiji. 
  Nosilac je zvanja Majstor fotografije Foto-saveza Jugoslavije od 1955; titule EFIAP i Hon. EFIAP Medjunarodne federacije za fotografsku umetnost (FIAP - Federation International de l'Art Photographique). Dopisni clan Nemackog udruzenja za fotografiju (DGPh - Deutsche Gesellschaft fuer Photographie, 1990). Clan Evropskog udruzenja za istoriju fotografije (ESHPh - European Society for History of Photography). Ima zvanje Istaknuti umetnik ULUPUDS-a, od 1989. godine. Prvi nosilac Nagrade za zivotno delo Nacionalnog centra za fotografiju u Beogradu (1997). 
  (Belesku sastavio Goran Malic, 25. 08. 1997; revidirano 28. 09. 2006) 
   


  Debeljković izlagao u Montrealu 
  Istaknuti srpski umetnik fotografije Branibor Debeljkovic priredio je samostalnu izložbu u galeriji Kulturnog centra grada Montreala (Les maisons de la culture de la Ville de Montréal).  
  Izložba pod nazivom "Les pierres, rien que les pierres" sadrži dva ciklusa:
  * Nadrealistički pejzaži Kapadokije 
  * Pejsaži sa ostrva Paga 
 • Izložba je bila otvorena 5. marta 1998. godine. Na otvaranju je govorio g. Negovan Rajić, istaknuti kanadski književnik srpskog porekla, predsednik kanadskog PEN kluba.

 • U pratećem tekstu, u katalogu izložbe, autor prikaza Suzanne Dubuc, ističe da je na 80 fotografskih dela, u dva ciklusa u crno-beloj tehnici, Debeljković još jednom posvedočio da je nenadmašni majstor pejzaža. Data je i sažeta biografija autora, uz isticanje da je dobitnik mnogih nagrada, kao i Nagrade za životno delo Nacionalnog centra za fotografiju u Beogradu ("...Grand prix du Centre national de la photographie en Serbie, en 1997...").

  Održan simpozijum posvecen fotografskom delu prof. Branibora Debeljkovica

  U okviru projekta Srpska fotografija 20. veka, Nacionalnog centra za fotografiju odrzan je Simpozijum posvecen delu prof. Branibora Debeljkovica, istaknutog umetnika fotografije cije je delo znatno obelezilo poslednjih pet decenija srpske kulture. Simpozijum je odrzan 9. 09. 1997. u Beogradu, u Konaku kneginje Ljubice. Manifestaciju su pomogli Muzej grada Beograda i ULUPUDS, ciji je prof. Debeljkovic dugogodisnji saradnik i clan. Simpozijum je nastavak zapocetih proucavanja i prezentovanja kulturnog i nacionalnog blaga u sferi fotografske slike koja je pokrenuo Nacionalni centar za fotografiju 1992. godine. 

  Referenti i teme na simpozijumu*: 
  Prof. Nikola Majdak / Branibor Debeljkovic kao filmski snimatelj

  Kosta Vasiljkovic / Esteticki hedonizam Branibora Debeljkovica ovaplocen u razvijenoj skali autorovih modela izrazajnosti 

  Jasna Markovic / Branibor Debeljkovic kao foto-dokumentarista Beograda 

  Dragan Pesic / Hegemonija pogleda u jednoj fotografiji Branibora Debeljkovica 

  Goran Malic / Podsticaji i prepoznavanja u ranim radovima Branibora Debeljkovica (1936-1950) 
  *Svi referati podneti na Simpozijumu bice objavljeni u posebnom zborniku u izdanju Nacionalnog centra za fotografiju.

   
  BRANIBOR DEBELJKOVIC 
  (1916-2003) 
   
  Yousuf Karsh i Branibor Debeljkovic, oko 1965.
  odlazak veterana 
  Tuzna vest iz Montreala: preminuo je Branibor Debeljkovic! 
  * 
 • Rodjen 1916. u Pristini. Fotograf-umetnik, pedagog, istrazivac i istoricar stare fotografije. Diplomirao je na farmaceutskom odseku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 1939, godine. Fotografijom se bavio od 1935. Ucestvovao u osnivanju casopisa "Fotografija" koji je uredjivao od prvog broja (avgust 1948). Jedan od osnivaca i clan redakcije "Beogradskog objektiva" (1956-59).
 • Na poziv ULUS-a primljen u clanstvo kao prvi fotograf (1953). Osnivac sekcije fotografa ULUPUS-a i njen predsednik (1973/1974). Delovao kao profesor za predmet Fotografija na Katedri za fulmsku i tv kameru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (1976-83).
 • Kao umetnik-fotograf izlagao je svoja dela na preko 200 grupnih izlozbi fotografije na svim kontinentima. Odrzao je 15 samostalnih izlozbi u Jugoslaviji, SR Nemackoj, Poljskoj, Finskoj, Bugarskoj i Kanadi. Dobitnik 80 znacajnijih nagrada i priznanja na domacim i medjunarodnim izlozbama fotografije.
 • Kao pionir-istoriograf nase fotografije objavio je vise sazetih istoriografskih prikaza o istoriji srpske fotografije, i posebna izdanja: Stara srpska fotografija (1977); Die alte serbische Photographie (1980); Monografija o Prvoj izlozbi fotoamatera u Beogradu 1901 (1989). Takodje je objavio i preko stotinu clanaka, osvrta, prikaza, kritika ili ogleda o fotografskoj teoriji, tehnici, tehnologiji.
 • Bio je nosilac zvanja Majstor fotografije Foto-saveza Jugoslavije od 1955; titula EFIAP i Hon.EFIAP Medjunarodne federacije za fotografsku umetnost (FIAP - Federation International de l'Art Photographique); dopisni clan Nemackog udruzenja za fotografiju (DGPh - Deutsche Gesellschaft fuer Photographie, 1990); clan Evropskog udruzenja za istoriju fotografije (ESHPh - European Society for History of Photography). Imao je zvanje Istaknuti umetnik ULUPUDS-a, od 1989. godine. Prvi je nosilac Nagrade za zivotno delo Nacionalnog centra za fotografiju u Beogradu (1997).

 •  
   
  Home
  Pitanja
  Istorija
  Istrazivanja
  NCF
  Leksikon
  E-mail
    
  FOTOgram has been online since May 1997. This issue updated: Sept, 28, 2006. 
  Copyright (c) 1997-2007. by G. M. All rights reserved. Original version transmitted from Beograd, Serbia.